HockeyNews
PLUS

Unge HV71-centern får mycket beröm: "Aggressivt motstånd"

(15455) Jonathan Wikström/HV71
Carl Sandin/Bildbyrån

Publicerad: 22 september 2020

FacebookXWhatsApp

HV71 åkte på en stjärnsmäll i SHL-premiären mot Frölunda. Men inget ont som inte har nåt gott med sig.

Falufostrade Jonathan Wikström, 19, får massor av beröm av HV-coachen Nicklas Rahm.

– Det är väldigt intressant att se en ung kille göra det jobbet redan, säger Rahm till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


HV71 har övertygat i träningsmatcherna på försäsongen. Men i SHL-premiären mot Frölunda, som HV-besegrat med 4–1 i en av de där augustimatcherna, blev det tvärstopp.


Frölunda vann odiskutabelt med 3–0 och HV fick åka hem från Göteborg med en rad frågetecken. Tränarstaben med nye huvudtränaren Nicklas Rahm har analyserat förlusten i detalj.


– Vi kanske behövde en liten käftsmäll för lite har vi seglat igenom träningsmatcherna. Vi har gjort mycket bra saker, men vi kanske inte har gjort 60 bra minuter i nån match, men vi har kommit undan genom powerplay eftersom vi har varit effektiva och bra försvarsspel. Det är ett litet wakeup call att vi måste göra jobbet hela tiden. Frölunda var verkligen påkopplade och spelade nån form av totalhockey. Det var till och med (Roger) Rönnberg inne på. De gjorde en bra match, säger Rahm till HockeyNews.se.


LÄS MERLjusnande läge för HV71:s Axel Holmström: "Det som är avgörande"


HV-coacherna vill inte kväva sina spelare med alltför mycket information eftersom det handlar om en enda förlustmatch, låt vara SHL-premiären.


– Vi har ju sett klippen sex sju gånger, men spelarna kanske bara har sett dem en gång max var. Ibland blir man så ivrig att visa dem så mycket klipp när vi redan har bilden klar för oss, men de har inte sett det tidigare så de måste också processa det lite. Ambition eller överambition från vår sida är viktig att balansera.


Rahm fortsätter:


– Ibland blir det känslor hos spelarna och hos oss också under matchen. ”Vad fan är det som händer?”.  När det kommer tre fyra målchanser på raken och i samma moment är det dålig puckhantering. Vi läser fel på varandra. Man har ett par dåliga byten, man åker och byter i fel lägen. Man kan inte trycka på dem alla de här grejerna på en gång.


Nicklas Rahm berömmer HV71-centern Jonathan Wikström efter SHL-premiären mot Frölunda. Foto: Bildbyrån.


HV71 tänker sig inga förändringar i laget som ska möta Örebro borta på torsdag.


– Vi vill ge våra spelare trygghet. En match kan vi inte kasta omkring nånting på grund av det utan vi jobbar vidare med vår bild vi har framför oss och den plan vi har lagt upp.


Mot Frölunda gavs den Falufostrade forwarden Jonathan Wikström chansen som center i en kedja med lagkaptenen Simon Önerud och Christoffer Törngren.


19-årige Wikström, som spelar istället för knäskadade Axel Holmström, får nu mycket beröm för sina 13 byten och nästan nio minuter på Scandinaviums is.


– Han är bra. Han är väldigt dedikerad till att göra det vi pratar om. En trygg spelare som gör sitt jobb hela tiden. Han satte oss verkligen på prov i den här matchen med ett aggressivt motstånd och högt tempo. Jag tycker att han klarade det med bravur och han kommer att anpassa sig ännu mer till SHL-tempo och SHL-närkamper och spel så han kommer bara att bli bättre och bättre. Det är väldigt intressant att se en ung kille göra det jobbet redan, säger Nicklas Rahm.


Matchen mot Frölunda var Wikströms andra i SHL. Förra säsongen fick han debutera för HV71 hemma mot Oskarshamn den 2 november. Wikström spelade då knappt sex minuter (5:38) i 7–1-segern i Smålandsderbyt.


***


Intressant? Värd en kokt med bröd – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!